Bruggen Slaan
Tussen Klinische Genetica en Community Genetics

SECTIES:

De secties Klinische genetica en Community Genetics van de afdeling Humane genetica zijn een serie ‘bruggenbouwen’ gestart. Deze unieke samenwerking heeft als doel de onderzoeksinitiatieven van twee verschillende, maar complementaire vakgebieden binnen dezelfde afdeling en hetzelfde gebouw te bevorderen.

"Het is een unieke situatie om de combinatie van deze twee secties in één afdeling en in één gebouw te hebben! De bijeenkomsten zijn geïnitieerd om elkaar beter te leren kennen, meer samenwerking in onderzoeksprojecten te creëren en nieuwe onderzoeksideeën te ontwikkelen."

Prof. dr. Lidewij Henneman, hoofd van de sectie Community Genetics

Klinische genetica richt zich op genetische zorg voor erfelijke aandoeningen bij patiënten en hun families. Community Genetics daarentegen richt zich op de toepassing van genetica in de samenleving. Maatschappelijke aspecten van nieuwe genetische mogelijkheden staan centraal, waarbij een multidisciplinaire aanpak wordt gebruikt om een verantwoorde implementatie in de maatschappij te realiseren.

De brugbouwsessies zijn ook belangrijk om kennis te delen tussen de twee secties, om het begrip en de vooruitziende blik van nieuwe baanbrekende technologieën en hun mogelijke impact voor patiënten en de samenleving te verbreden.

"Er is ook een trend in de klinische genetica dat steeds meer gezonde mensen naar onze afdeling worden doorverwezen met vragen over toekomstig risico op het ontwikkelen van een genetische ziekte. Presymptomatische genetische tests zijn één onderdeel, maar met het steeds meer beschikbaar komen van genetische zelftesten, moeten we ons bewust zijn van wat de volgende generatie genetische verwijzingen en vragen zal zijn en wie deze het beste kan beantwoorden."

Prof. dr. Mieke van Haelst, hoofd van de sectie Klinische genetica

In de sfeervolle bioscoopzaal van de sectie Klinische genetica presenteerden teamleden van beide secties hun onderzoeksprojecten. De bijeenkomsten werden afgesloten in de lounge met een borrel en verdere informele uitwisseling van plannen.

Deze dynamische interactie tussen patiëntgerichte en maatschappijgerichte benaderingen is al succesvol gebleken in het aanwakkeren van nieuwe ideeën. Er zijn nieuwe samenwerkingsverbanden tot stand gekomen, waaronder onderzoek naar de ervaringen en zorgwensen van ouders in Caribisch Nederland die een kind met aangeboren hartafwijkingen hebben, uitwisselingen van personeel met instellingen in Europa en Canada en een dialoog over de implicaties van polygene risicoscores die de aanleg van een individu voor bepaalde ziekten beoordelen op basis van het gecombineerde effect van meerdere DNA-varianten in hun genoom.

De secties willen deze bijeenkomsten voortzetten en samenwerkingsprojecten en plannen voor de toekomst uit te breiden, waarbij ook andere secties van de afdeling Humane genetica worden betrokken. De synergie die hieruit voortkomt belooft niet alleen onze kennis te vergroten, maar zal ook een gangmaker zijn bij het opschalen en vernieuwen van praktische toepassingen in de humane genetica om betere gezondheidsuitkomsten te creëren.

nl_NL_formalDutch