Erkenning voor een Visionair:
Prof. dr. Arthur Bergen Ontvangt de Snellen Penning 2023
Op 10 november 2023 werd prof. dr. Arthur Bergen, hoofd van de sectie Ophthalmogenetica van de afdeling Humane genetica bij Amsterdam UMC, geëerd met de Nationale Snellen Penning. Deze onderscheiding is vernoemd naar de beroemde Nederlandse professor Herman Snellen, die vooral bekend is geworden vanwege het creëren van de Snellen-letterkaart in 1862. Deze kaart wordt gebruikt om de visuele scherpte te meten en is tot op de dag van vandaag een fundamenteel en wereldwijd meetinstrument in de oogzorg.
Sinds 1958 wordt de Snellen Penning één keer in de vijf jaar toegekend. De 2023 onderscheiding is een erkenning van prof. dr. Bergen's baanbrekende werk in ophthalmogenetica. Zijn bevindingen in het onthullen van de genetische basis van erfelijke oogaandoeningen en het leiden van ontwikkeling van innovatieve behandelingen, hebben de oogheelkunde getransformeerd. Arthur Bergen's bijdragen, internationaal erkend voor hun impact, hebben de focus verschoven van het simpelweg identificeren van genen en het begrijpen van genetische mechanismen, naar het pionieren van daadwerkelijke genetisch-gedreven diagnostiek en gerichte therapieën.
Het bijbehorende Snellen Penning Symposium werd gehouden in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Prof. dr. Camiel Boon van de afdeling Oogheelkunde en prof. dr. Clara van Karnebeek van de afdeling Kindergeneeskunde, beiden werkzaam bij Amsterdam UMC, gaven lezingen die de interdisciplinaire samenwerking benadrukten die essentieel is voor het bevorderen van de medische wetenschap.
De lezing van prof. dr. Bergen was getiteld ‘Een Visie op Genen’. Hij vertelde over behaalde mijlpalen in onderzoek naar aangeboren oogaandoeningen en belichte huidige en toekomstige ontwikkelingen bij de sectie Ophthalmogenetica in hun doelstelling om deze ziekten te begrijpen en te behandelen met behulp van genetica.
De prestigieuze Snellen Penning geeft erkenning aan de waardevolle wetenschappelijke bijdragen van prof. dr. Arthur Bergen als pionier in de ophthalmogenetica. Het onderstreept het belang van samenwerking tussen genetici en oogartsen om door middel van de ontwikkeling van effectieve gen-gerichte behandelingen, de zorg voor aangeboren oogziekten te transformeren.